مولتی متر چیست و چه کاربرد و انواعی دارد؟ روش استفاده از مولتی متر

توسط
در این مطلب از مجله فروهر به موضوع مولتی متر و معرفی انواع مولتی متر دیجیتال و آنالوگ خواهیم پرداخت. همچنین آموزش استفاده از مولتی متر و کار کردن با آن را جهت اندازه گیری ولتاژ، شدت جریان، مقاومت و تفاوت مولتی متر RMS و True RMS در این مطلب مطرح خواهد شد و در نهایت لینک خرید انواع مولتی متر در این بخش درج می گردد. پس تا پایان با ما همراه باشید

مولتی‌متر یکی از ابزارهای حیاتی در حیطه‌ی کاری کسانی است که با برق و وسایل برقی سروکار دارند. مولتی متر می‌تواند فاکتورهایی مثل آمپر، ولتاژ، اهم، مقاومت، ظرفیت خازن و... را اندازه‌گیری کرده و همچنین سالم یا معیوب بودن دستگاه الکتریکی، برد و ماژول الکترونیکی را برای ما مشخص کند؛ به عبارتی دیگر مولتی متر می‌تواند تمام اتفاقاتی را که در یک مدار الکترونیکی رخ می‌دهد به ما نشان ‌دهد.

© هرگونه برداشت از داده‌های مجله فروهر تنها با ذکر نام فروهرالکترونیک و لینک مطلب به عنوان منبع مجاز است.

ولت‌متر اومتر چیست؟

این ابزار سنجش به نوعی هم‌زمان کار سه وسیله‌ی اهم متر، ولت متر و آمپر سنج را انجام می‌دهد؛ به طوری که گاهی به ولت‌متر آومتر نیز می‌گویند. آومتر ترکیبی از حروف اول کلمه‌های آمپر، ولت و اهم است. همچنین برخی از ماژول‌ها هستند که به صورت دیجیتال ولتاژ و آمپر را نشان می‌دهند برای نمونه ماژول ولت‌متر آمپرمتر

مدل‌های مختلف مولتی‌متر

با اینکه مدل‌های متفاوتی از مولتی‌متر وجود دارد ولی در واقع پایه‌ی کار همه‌ی آن‌ها یکی است. به طور کلی مولتی‌مترها به دو دسته‌ی آنالوگ و دیجیتال قابل دسته بندی هستند که در مدل‌های مختلفی مثل رومیزی، پرتابل، قلمی، جیبی و ... طراحی و ساخته می‌شوند.

مولتی‌مترهای آنالوگ

مولتی‌مترهای آنالوگ یا عقربه‌ای تقریبا دیگر از رده خارج شده‌اند و جای خود را به مولتی‌مترهای دیجیتال داده‌اند. در مولتی‌مترهای آنالوگ مقدار کمیت مورد نظر از طریق یک عقربه نشان داده می‌شود.

لینک: خرید انواع مولتی متر

مولتی‌متر دیجیتال  یا DMM

این نوع از مولتی‌مترها دارای صفحه‌ی نمایشگر هستند و کمیت مورد نظر را به صورت عدد و رقم نشان می‌دهند. مهم‌ترین قسمت‌های اصلی در یک مولتی‌متر دیجیتال عبارتند از: پراب‌ها، پورت‌ها، صفحه‌ی دیجیتال، گردونه‌ی قابل چرخاندن (سلکتور) و صفحه‌ی دیجیتال که در ادامه آن‌ها را شرح می‌دهیم.

لینک: یک نمونه مالتی متر دیجتال DT33D

پورت‌ها Ports

هر مولتی‌متر ‌برای اندازه‌گیری کمیت‌های متفاوت دارای چند پورت است؛ پورت  COM که پراب سیاه رنگ به آن متصل می‌شود، پورت اندازه‌گیری جریان که اغلب با علامت اختصاری AmAµ نشان داده می‌شود؛ پورت اندازه‌گیری جریان‌های بزرگ که با علامت اختصاری A 10 نشان داده می‌شود؛ پورت اندازه‌گیری ولتاژ و مقاومت و تست اتصالات که اغلب با علامت اختصاری vΩ نشان داده می‌شود.

نحوه کار با مولتی متر

پراب Prob

مولتی‌مترها اغلب دو پراب به رنگ‌های قرمز و مشکی دارند که پراب مشکی معمولا به پورت COM و پراب قرمز به پورت‌های دیگر وصل می‌شود. پراب‌های سوزنی برای تست قطعه‌های smd بکار برده می‌شوند و پراب‌های‌ های (high)  ولتاژ برای تست سطح ولتاژهای بالا قابل کاربرد هستند. پراب تضعیف کننده یا تقسیم کننده ولتاژ 1 به 100، در زمان‌هایی که می‌خواهیم ولتاژی بالاتر از 1000 ولت را اندازه‌گیری کنیم قابل استفاده هستند. لینک: یک نمونه پراب مولتی متر 10A

مولتی متر رومیزی

این مدل از مولتی‌مترهای دیجیتال که اغلب در آزمایشگاه‌ها استفاده می‌شوند دارای دقت بالایی در اندازه‌گیری هستند.

مولتی متر انبری

این نوع مولتی‌متر دیجیتالی دارای یک انبر یا چنگک است که باعث می‌شود برای اندازه‌گیری جریان برخلاف مولتی‌مترهای معمولی، نیازی به سری کردن مولتی متر با المان‌های مورد نظر نباشد.

آموزش روش کار با مولتی‌متر

چطور وجود اتصال الکتریکی  در وسیله‌ی برقی را با مولتی‌متر بسنجیم؟ اگر در مدار الکتریکی وسیله‌ی برقی مورد استفاده‌ی شما بین اتصالات قطعی وجود داشته باشد، جریان برق به همه‌ جای وسیله‌ی برقی نمی‌رسد و در نتیجه قادر به کار کردن نیست. شما می‌توانید با استفاده از مولتی‌تر به راحتی از وجود قطعی در اتصالات آگاه شوید. برای انجام این تست دستگاه حتما باید خاموش باشد،

دوشاخه‌ی آن در پریز نباشد و همچنین هیچ باتری روی دستگاه نباشد. حالا پراب قرمز را به پورت vΩ و پروب سیاه را به ورودی COM وصل کنید و سر دیگر پراب‌ها را به مدار دستگاه وصل کنید. اگر مولتی‌متر شما آیکونی شبیه به موج صوتی دارد، سلکتور را روی این حالت قرار دهید؛ اگر اتصال در دستگاه شما وجود داشته باشد مولتی‌متر بوق ممتد می‌زند ولی اگر اتصالی در مدار نباشد مولتی‌متر بوق نمی‌زند یا بوق آن ممتد نیست.

اندازه‌گیری ولتاژ با استفاده از مولتی‌متر

هر دو ولتاژ AC و DC با مولتی‌متر قابل اندازه‌گیری هستند. برای اندازه‌گیری ولتاژ DC سلکتور مولتی‌متر را روی علامت V‌ قرار دهید و برای اندازه‌گیری ولتاژ AC سلکتور را روی علامتṼ قرار دهید.  فیش پراب قرمز رنگ را به ورودی vΩ وصل کنید و سر دیگر آن را به ترمینال مثبت و سر پراب مشکی را به ترمینال منفی دستگاه وصل کنید؛ به یاد داشته باشید که مولتی‌متر را به صورت موازی به مدار وصل کنید. عددی که نمایشگر نشان می‌دهد، مقدار ولتاژ است.

آموزش مولتی متر اندازه گیری ولتاژ

روش اندازه‌گیری جریان با استفاده از مولتی‌متر

برای اندازه‌گیری جریان مولتی‌متر باید به صورت سری در مدار قرار گیرد. سلکتور را روی علامت ولتاژ قرار دهید. پراب مشکی را به ترمینال منفی و پراب قرمز را به ترمینال Ma یا A وصل کنید و جریان را اندازه‌گیری کنید. دقت داشته باشید که هنگام اندازه‌گیری جریان‌های بالا اگر مولتی‌متر شما استاندارد نباشد، ممکن است دچار شک الکتریکی شده و به شدت آسیب ببیند.

روش اندازه‌گیری مقاومت با استفاده از مولتی‌متر

برای اندازه‌گیری مقاومت یک دستگاه ابتدا باید پراب سیاه رنگ را به پورت COM و پراب قرمز رنگ را به پورتی که علامت V/F/Ω دارد وصل کرده و سلکتور را روی علامت Ω تنظیم ‌کنیم و سپس مقدار مقاومت را اندازه‌ ‌بگیریم. ممکن است در برخی از مولتی‌مترها روی این قسمت از سلکتور اعدادی مثل 200، 20K، 2M و ... نوشته شده باشد. هر کدام از این اعداد نمایانگر میزان مقاومتی است که مولتی‌متر می‌تواند نشان دهد؛

برای مثال عدد 200 به این معنی است که مولتی‌متر شما مقاومت‌های بین صفر تا 200 اهم را می‌تواند نشان دهد و یا عدد 20K به این معنی است که مولتی‌متر شما مقاومت‌های بین صفر تا 20 کیلو اهم را می‌تواند نشان دهد. اگر مولتی‌متر نتواند مقاومت دستگاه را اندازه‌گیری کند عدد 1 را نشان خواهد داد در نتیجه باید جای سلکتور را تغییر دهید؛ ولی اگر مولتی‌متر شما در همه‌ی حالت‌ها باز هم عدد یک را نشان دهد به این معنی است که مشکلی درخصوص مقاومت در دستگاه شما وجود دارد.

حروف K، M و m روی مولتی‌متر به ترتیب به معنی کیلو، مگا و میلی است. اگر در کنار عدد نشان داده شده علامت k نیز نوشته شده بود، یعنی باید عدد را در 1000  ضرب کنید؛ اگر علامت M در کنار عدد نوشته شده بود باید آن را در 1000000 ضرب کنید و اگر حرف m در کنار عدد نوشته شده بود باید آن را در 0.001  ضرب کنید.

مولتی متر RMS و True RMS چه تفاوتی با هم دارند؟

خروجی که اغلب مولتی‌مترها نشان می‌دهند بر اساس میانگین چند نمونه جریان و ولتاژ است؛ به عبارت دیگر برق شهری AC در یک ثانیه نزدیک به 50  بار از سطح ولتاژ صفر به بالاترین مقدار مثبت و از سطح ولتاژ صفر به پایین‌ترین سطح منفی می‌رسد به همین دلیل مولتی‌متر بجای نشان دادن لحظه‌ای تمام این تغییرات، متوسط یا میانگین سطح ولتاژ این مقادیر را محاسبه کرده و به شما نشان می‌دهد.

پس هنگامی‌که در یک دستگاه الکتریکی ولتاژ و جریان نوسان زیادی داشته باشد، یا شکل موج خروجی دارای اعوجاج باشد مولتی‌مترهایی که بر اساس RMS یا همان میانگین‌گیری کار می‌کنند، قادر به نشان دادن مقدار دقیق کمیت‌ ها نیستند؛ اما مولتی‌مترهای True RMS می‌توانند مقدار دقیق و واقعی جریان و ولتاژ را محاسبه کنند و همچنین اندازه‌ی دقیق کمیت‌ها را در زمانی که برق شما موج‌هایی غیر سینوسی مثل موج مربعی یا مثلثی دارد را محاسبه می‌کنند. این مدل از مولتی‌مترها معمولا برای اندازه‌گیری کمیت‌ها در سیستم‌های ولتاژ پایین، دیمرهای کنترل، موتورهای صنعتی و ... پرکاربرد هستند.

آموزش استفاده از مولتی متر

 رنج یا گستره‌ی مولتی‌متر چیست؟

منظور از گستره‌ی مولتی متر در واقع تعداد عددهایی است که مولتی‌متر شما می‌تواند روی صفحه‌ی نمایشگر نشان دهد. واژه‌های رنج، بازه و شمارش نیز گاهی به جای واژه‌ی گستره مورد استفاده قرار می‌گیرند. معمولا گستره‌ی مولتی‌مترها برابر با یکی از دو مقدار 1.999± یا 19.999± است.

 امپدانس ورودی مولتی‌متر چیست؟

در زمان وصل کردن مولتی‌متر به مدار الکتریکی بخشی از جریان برق در خود مولتی‌متر جریان پیدا می‌کند؛ گاهی اوقات ممکن است مقدار این جریان خیلی زیاد باشد و در نتیجه اندازه‌گیری کمیت‌ها در مولتی‌متر با خطا انجام می‌گیرد، همچنین این جریان تاثیر منفی روی خود مدار می‌گذارد؛ از این رو امپدانس ورودی مولتی‌متر یا همان مقاومت آن باید بالا باشد. معمولا اگر مولتی‌متر شما بی‌کیفیت نباشد، مقدار امپدانس آن بیشتر از یک مگا اهم است که این مقدار برای اندازه‌گیری مناسب است.

منظور از مولتی‌متر اتورنج Auto Range چیست؟

در مولتی‌مترهایی که  اتورنج نیستند، لازم است که شما برای اندازه‌گیری کمیت‌های مختلف، مقدار حدودی هر کمیت را روی دستگاه الکتریکی خود بدانید و آن را روی مولتی‌متر تنظیم کنید ولی در مولتی‌مترهای اتورنج این کار به صورت اتوماتیک اتفاق می‌افتد؛ مثلا اگر قرار است شما ولتاژی برابر با 10 ولت را اندازه‌گیری کنید باید سلکتور مولتی‌متر را روی ولتاژ 20 ولت قرار دهید که در مولتی‌مترهای اتورنج شما نیازی به این تنظیمات ندارید.

محصولات مرتبط
187,000 تومان
(2)

مولتی متر دیجیتال جیبی مدل DT-830D

این ابزار سنجش دارای تونایی تست بازر Buzzer، توانایی سنجش دیود، ایجاد کننده موج مربعی شکل ویژه‌ی تست مدارهای فرکانس صوتی- دارای رنج اندازه‌گیری ولتاژ مستقیم DCV از 1000v تا 200mv، جریان مستقیم 200µA تا 10A، بازه‌ی رنج ولتاژ متناوب AC از  200v تا 750v، توانایی اندازه‌گیری مقاومت 200Ω الی 2MΩ و مشخصات ترانزیستور- دارای باتری کتابی، پراب و راهنمای استفاده درون بسته بندی

278,000 تومان
(1)

مولتی متر دیجیتال DT700D برند GILSUN

دستگاه مولتی متر دیجیتال مخصوص تست و سنجش مدل DT700D برند مرغوب گیلسون، دارای صفحه نمایشگر LCD دیجیتال سایز بزرگ، سنجش ولتاژ DC از 200mV تا 1000V، ولتاژ AC از 200V تا 750V، آمپر از 2000 میکرو آمپر تا 10A، مقاومت، تست دیود، اتصال کوتاه بیزر، HFE، دارای باتری و پراب رایگان، فیوز حفاظتی درونی، روکش ضربه‌گیر پلاستیکی

618,000 تومان
(4)

مولتی متر دیجیتال DT8200G گیلسون دماسنج دار

مولتی متر دیجیتال Gilsun مدل DT8200G، دارای دماسنج و فیوز، صفحه نمایشگر LCD با چراغ روشنایی در تاریکی، باتری 9 ولت، پراب، توانایی تست سلف، آزمون خازن، اندازه‌گیری ولتاژ AC از 200mV تا 1000V، ولتاژ DC از 2 تا 700V، جریان DC و AC از 200uA تا 10 آمپر، مقاومت از 200 اهم تا 2MΩ، تست دیورد، بیزر، صوتی، دارای روکش بدنه ضربه گیر

398,000 تومان
(5)

مولتی متر دیجیتال  DT9205 برند Gilsun

مولتی متر دیجیتال مدل DT9205 ساخت شرکت گیلسون Gilsun، دارای پراب و باتری 9 ولت کتابی، دفترچه راهنمای انگلیسی، توانایی اندازه گیری و تست ولتاژهای متناوب AC و DC مستقیم،مقاومت، خازن، تست دیود تست بیزر، HFE بهره ترانزیستور NPN و PNP و جریان AC و DC، کیلد هولد و روشن و خاموش، پوشش محافظ شربه، پایه نگه‌دارنده

ناموجودSold out
1 تومان
(1)

مولتی متر جیبی دیجیتال DT-182 گیلسون

مولتی متر دیجیتال جیبی مدل DT182 برند Gilsun، توانایی اندازه گیری ولتاژ AC از 200 تا 500 ولت، ولتاژ DC از 200mV تا 500 ولت، مقاومت اهم از 200 اهم تا 2 مگاه اهم، سنجش جریان متناوب DC از 2000 میکرو آمپر تا 200mA، اندازه گیری hFE ترانزیستور، تست اتصال کوتاه با بیزر، تست قطعات الکترونیک دیود و ترانزیستور، تغذیه باتری کتابی 12 ولت، صفحه نمایش LED 3 شماره‌ای، یک جفت پراب

79,500 تومان
(1)

پروب مولتی متر 90 درجه مرغوب 1 متری

یک جفت پراب مولتی متر نود درجه مدل مرغوب،  دامنه‌ی ولتاژ AC متناوب تا 1000 ولت، دامنه‌ی جریان AC تا 10 آمپر، میزان دامنه جریان DC مستقیم تا 1000 ولت، طول مفید 1 متر، دارای فیش نری موزی 90 درجه مناسب اتصال به ورودی و خروجی بیشتر مولتی مترها، یک جفت پراب به رنک مشکی و قرمز، دارای روکش پلاستیکی عایق رنگی سراسری، مناسب اندازه‌گیری و تست الکترونیکی، انتقال سیگنال و جریان

59,800 تومان
(1)

پروب مولتی متر پیچی 1000 ولت 90 درجه

یک جفت پراب مولتی متر از نوع 90 درجه 1000V، دارای جایگاه مناسب جهت پیچ شدن، با روکش سراسری عایق در قسمت نگه داری در دست و کابل به دو رنگ مشکی و قرمز، فیش موزی نری رایت یا 90 درجه جهت اتصال به مالتی متر، سیم رابط مالتی متر مناسب اتصال دستی موقت دستگاه سنجش به دو نقطه گوناگون مدار یا اندازه گیری کمیت های مورد نظر از جمله ولتاژ، جریان، دما و...

ناموجودSold out
338,000 تومان
(3)

مولتی متر دیجیتال DT33D چراغ بک لایت دار

مولتی متر دیجیتال برند Empire ابزار دقیق اندازه گیری و سنجش کمیت های الکتریکی است. امکان سنجش ولتاژ AC از 200mV تا 500V، ولتاژ DC از 200mV تا 500V، جریان AC از 2000μA تا 10A، جریان DC از 2000μA تا 10A، مقاومت و اهم از 200Ω تا 20MΩ، دارای تست دیود و بیزر، پایه نگه‌دارنده، صفحه نمایش ال سی دی، باتری کتابی 9 ولت، یک جفت پراب، روشنایی Back Light

118,500 تومان
(3)

ماژول ولتمتر آمپرمتر قاب‌دار قرمز و آبی 100V

ماژول ولت‌متر آمپرمتر مدل 100 ولت سیم دار و قابدار مستقیم مدل آبی و قرمز DCN-288 از دسته ابزارهای سنجش، تست و اندازه‌گیری ولتاژ و آمپر و ارائه داده‌ها به صورت دیجیتال، سطر یک شامل اندازه‌گیری ولتاژ از 0 ولت تا 100 ولت  و در سطر دوم اندازه‌گیری جریان تا میزان 10 آمپر و نمایش به صورت هم‌زمان، ولتاژ تغذیه 4.5 ال 30 ولت مستقیم، نمایش هم‌زمان ولتاژ و جریان با دو رنگ قرمز و آبی در دو خط

  • دارای صفحه نمایش دیجیتال 2 خط آبی و قرمز
  • اندازه‌گیری و نمایش ولتاژ از 0V تا 100V مستقیم DC
  • اندازه‌گیری و نمایش شدت جریان مصرفی 0 تا 30 آمپر
  • مدل روپنلی با قابلیت نصب ساده بر روی جعبه پروژه
948,000 تومان
(1)

مولتی متر دیجیتال مدل VC9805 دماسنج، سلف سنج دار

مولتی متر دیجیتال مدل VC9805 دارای صفحه نمایش دیجیتال سایز بزرگ، امکان نگه‌داشت HOLD مقادیر، دماسنج اندازه‌گیری دماسنج در دو رنج فارانهایت و سانتی‌گراد، تست دیود، اتصال کوتاه، توانایی اندازه‌گیری و نمایش دیجیتال مقاومت، جریان، ولتاژ، ظرفیت خازن، ظرفیت سلف، فرکانس، ترانزیستور، ابعاد مولتی متر 180*37 میلی‌متر، دارای باتری کتابی، پراب مولتی متر، سنسور دما

6 نظر
  • ده**********

    ده********** 1400-11-12 پاسخ

    مقاله جامع و خوبی بود. مولتی مترهای آنالوگ معمولا برای کاربری های تعمیراتی هم مناسب هستند ما خودمون ترجیح می دیم که از مولتی متر آنالوگ استفاده کنیم اما برای استفاده خانگی شاید دیجیتال های ارزون قیمت مناسب باشند
  • نظ******

    نظ****** 1399-10-08 پاسخ

    مطلب کامل و فراگیر بود. در واقع یک ایده کلی از این ابزار بهم داد چون تا جایی که می دونن مولتی کارها خیلی متنوع هستن و نمی شن همه رو یکی یکی توضیح داد. ممنون از مجله فروهر
  • مح******

    مح****** 1399-09-05 پاسخ

    اصلا خوب نیست من کاربردش را میخواستم از ادم و هوا گفت ولی کاربردش را نگفت
  • زه******

    زه****** 1399-09-02 پاسخ

    خیلی اطلاعات کامل و دقیق هست اما من کاربرد مولتی متر رو میخواستم چیزی که من میخواستم تو این متن نبود اما بازم مچکرم بابت این همه اطلاعات مفید
    • در** ******** ********* ************ ********** ****تر

      در** ******** ********* ************ ********** ****تر 1399-09-04 پاسخ

      این پرسش کلی است. در واقع کاربرد مولتی متر بسیار گسترده است و بسته به نیاز کاربر ممکن است متفاوت باشد. چیزی که دارای اهمیت است این است که کاربر چه مولتی متری با چه ویژگی هایی را انتخاب می کند. کاربرد آن دستگاه به گستردگی همان امکانات مولتی متر است
  • قد******

    قد****** 1399-06-24 پاسخ

    ممنون مطلب مفیدی بود که تقریبا تمام موارد عمومی درباره مولتی متر رو داشت. مخصوصا عکس های راهنما سودمند بودند
ارسال نظر
پاسخ دهید

فهرست

یک حساب کاربری رایگان برای استفاده از لیست علاقه مندی ها ایجاد کنید.

ورود/نام‌نویسی