طلاق توافقی چیست؟ مدت زمان، مراحل و مدارک مورد نیاز 99

توسط
در این مطلب به موضوع طلاق و به ویژه طلاق توافقی می‌پردازیم. امروز این شیوه از جدایی برای کسانی که نتوانسته‌اند به زندگی مشترک ادامه دهند رایج شده است تا زوج‌ها با درگیری کم‌تری اقدام به پایان زندگی زناشویی نمایند. در این میان پرسش‌هایی مطرح است که ممکن از زن و شوهر با آن روبرو باشند. در این مطلب کوشش می‌کنیم به زبان ساده به این موارد حقوقی و قانونی بپردازیم.

یکی از انواع طلاق که امروزه بین بسیاری از زوج‌ها رواج پیدا کرده، طلاق توافقی است و ما امروز به زبان ساده به این موضوع می‌پردازیم. همان‌طور که از اسم طلاق توافقی پیداست، در این نوع از طلاق زن و مرد با توافق کامل تصمیم به جدایی گرفته و برای آن اقدام می‌کنند. در این میان باید درنظر داشت که فرض بر این است که زوجین تمامی مراحلی که امکان دارد زندگی مشترک را نجات دهد را پشت سر گذاشته‌اند. مواردی مانند انجام مشاوره، پادرمیانی و میانجی‌گری بزرگان و... و در نهایت به این نتیجه رسیده‌اند که جدایی بهترین گزینه خواهد بود.

© هرگونه برداشت از داده‌های مجله فروهر تنها با ذکر نام فروهرالکترونیک و لینک مطلب به عنوان منبع مجاز است.

مراحل انجام طلاق توافقی

ممکن است در آغاز این‌گونه به ذهن برسد که چون طلاق، توافقی است پس زن و مرد می‌توانند مستقیم به دادگاه رفته و در آنجا حکم طلاق برای آن‌ها صادر شود؛ در صورتی که در طلاق توافقی نیز مانند بقیه انواع طلاق مراحل قانونی خاصی باید طی شود که در ادامه این مراحل بیشتر توضیح داده شده‌اند. البته نیاز به ذکر است که مراحل طلاق توافقی در شهرهای گوناگون مانند تهران، کرج، شیراز، مشهد، اصفهان، اراک، قم، تبریز و غیره ممکن است کمی با هم متفاوت باشد:

آیا نیاز به حضور زوجین است؟

در صورتی که وکالت به وکیل طلاق توافقی داده شود طبیعتا نیازی به حضور زوجین نخواهد بود. برخی از وکلا در این زمینه کار می کنند و به صورت فوری روزه مراحل را انجام داده و در این میان بعد از حضور پیدا کردن زن و شوهر در دفتر وکالت و دادن امضا و صورت‌جلسه شدن توافقات دیگر نیازی به حضور ایشان نخواهد بود و پس از صادر شدن رای دادگاه زوجین به دفترخانه مراجعه خواهند کرد جهت ثبت شرعی حکم.

ارائه دادخواست به دادگاه و جلسات مشاوره

اگر شما و همسرتان متقاضی طلاق توافقی هستید، بعد از این که دادخواست خود را به دادگاه ارائه کردید، دادگاه شما را به یک مرکز مشاوره خانواده ارجاع می‌دهد و شما باید در جلسات مشاوره شرکت کنید. در این جلسات، مشاور خانواده سعی می‌کند تا با گفتگو و ارائه‌ی راه حل‌هایی به شما و همسرتان برای حل مشکلاتتان کمک کند تا به سازش رسیده و از تصمیم خود مبنی بر طلاق صرف نظر کنید ولی اگر همچنان برای اجرای تصمیم طلاق توافقی مصمم بودید،

بعد از مشخص شدن موارد توافق و برای تعیین تکلیف و گرفتن تصمیم نهایی شما را به دادگاه ارجاع می‌دهند. البته در بعضی از شهرهای بزرگ زن و مرد باید ابتدا به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه کرده و مشخصات خود را برای طلاق در سامانه نوبت دهی طلاق بهزیستی مربوطه ثبت کنند. این مرحله زمان‌بَر است و بسته به شهری که هستید ممکن است چند ماه به درازا بیانجامد.

گواهی عدم سازش دادگاه

در این مرحله وقتی دادگاه خانواده نیز تایید کرد که زندگی مشترک شما دیگر قابل ادامه یافتن نیست برای شما یک گواهی به نام "گواهی عدم امکان سازش" صادر می‌شود.

تحویل گواهی عدم سازش به دفترخانه

بعد از صدور گواهی عدم امکان سازش، شما باید به دفتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه کنید و حداکثر در مدت سه ماه گواهی عدم امکان سازش را به دفترخانه تحویل دهید. در طلاق توافقی در صورتی که زن یا مرد بعد از تحویل دادن گواهی عدم امکان سازش به دفترخانه رسمی ازدواج و طلاق نیاید و یا اینکه مدارک لازم را برای برای طلاق تحویل ندهد، گواهی عدم امکان سازش دیگر اعتباری نخواهد داشت و همچنین تمام توافق‌‌های انجام شده نیز باطل و بی ارزش محسوب می ‌شوند.

اجرای صیغه طلاق قطعی

در این مرحله صیغه‌ی طلاق برای شما صادر می‌شود و حکم قانونی و قطعی پس از چند ماه توسط زوجین دریافت می‌گردد.

مراحل طلاق توافقی

مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی

برای انجام طلاق توافقی لازم است که شما مدارکی را به دادگاه ارائه دهید. این مدارک شامل موارد زیر می‌شود:

  • اصل عقد نامه: لازم است که اصل عقد نامه را به دادگاه برای انجام مراحل طلاق تحویل دهید. در صورتی که اصل عقدنامه را نداشتید می‌توانید با مراجعه به دفترخانه یا محضری که در آن‌جا عقد کردید رونوشت عقدنامه را از سر دفتر بگیرید.
  • اصل شناسنامه‌ی زن و مرد: اگر یکی از شناسنامه‌های زن یا مرد در دسترس نبود، می‌ توان با استفاده از کپی آن مراحل طلاق توافقی را انجام داد.
  • کارت ملی: اصلی یا کپی کارت ملی زوجین مورد نیاز است.
  • وکالت نامه محضری: در صورتی که برای طلاق وکالت‌نامه گرفته اید باید آن را نیز به دادگاه تحویل دهید. در این میان طبیعتا نیاز به وکیل طلاق توافقی است.
  • توافق‌نامه: در طلاق توافقی زن و مرد باید در مورد موضوعاتی مثل جهزیه، مهریه، حضانت و ... به توافق برسند و این توافقات را در توافق‌نامه ثبت کنند. ارائه این توافق‌نامه نیز لازم است.
  • گواهی عدم بارداری زن: زن باید از مراکز پزشک قانونی مورد تایید دادگاه گواهی مبنی بر عدم بارداری به دادگاه ارائه دهد.

در طلاق توافقی باید سر چه موضوعاتی توافق کرد؟

موضوعاتی که شما و همسرتان در طلاق توافقی باید نسبت به آن‌ها به توافق برسید به شرح زیر می‌باشند:

مهریه

شاید عده‌ای فکر کنند که چون طلاق توافقی است پس مهریه باید حتما بخشیده شود، در صورتیکه پرداخت مهریه از طرف مرد به زن در طلاق توافقی نیز مانند دیگر انواع طلاق اجباری است مگر اینکه خود زن و مرد در مورد بخشیدن تمام یا بخشی از آن به توافق برسند. زن و مرد ‌‌باید در طلاق توافقی در مورد پرداختن یا بخشیدن مهریه به توافق برسند. در صورتی که قرار بر پرداخت مهریه شد، زن و مرد می‌توانند طبق توافق خود در مورد مدت زمان و مقدار پرداخت مهریه به توافق برسند؛ هم‌چنین زن می‌تواند بابت ضمانت پرداخت مهریه چک یا سند تجاری از مرد بگیرد. اگر زن بعد از طلاق مجددا ازدواج کرد، قرار پرداخت مهریه همچنان پابرجا خواهد ماند و مرد موظف است آن را پرداخت کند؛ به عبارت دیگر ازدواج مجدد زن هیچ مانعی برای گرفتن بقیه‌ی مهریه از مرد ندارد.

جهزیه

اگر زن یا مرد قصد داشته باشد که اقلام جهزیه را بعد از طلاق بردارد حتما باید قبل از اجرای صیغه‌ی طلاق مثل دیگر موارد توافق در مورد آن به توافق برسند و آن را در توافق‌نامه ذکر کنند. اگر به هیچ توافقی نرسیدند زن می‌تواند از سیاهه برای گرفتن جهزیه خود استفاده کند. سیاهه به معنی لیست اموالی است که زن به عنوان جهزیه با خود به خانه مرد می‌برد که این لیست باید توسط مرد امضا شده باشد. در صورتی که قیمت کل جهزیه از بیست ملیون تومان کمتر باشد برای حل اختلاف در مورد پس گرفتن آن باید به شورای حل اختلاف رجوع کرد ولی اگر مقدار آن بیشتر از بیست ملیون تومان باشد باید به دادگاه خانواده مراجعه کرد.

حضانت فرزند

در صورتی که زن و مرد در مورد مسئله‌ی حضانت به توافق نرسیدند باید تابع قانون عمل کنند. بر اساس قانون اولویت حضانت تا هفت سالگی فرزند دختر یا پسر بر عهده‌ی مادر است، در صورت عدم صلاحیت مادر به تشخیص دادگاه، حضانت بر عهده‌ی پدر است. بعد از هفت سالگی، حضانت دختر تا 9 سالگی و پسر تا 15 سالگی با پدر است و بعد از آن خود فرزندان تصمیم می‌گیرند که با کدام یک از والدین خود زندگی کنند. اگر بعد از هفت سالگی باز هم در مورد حضانت فرزند اختلافی وجود داشت، دادگاه تصمیم می‌گیرد که حضانت با چه کسی باشد.

ملاقات‌ با فرزند

بعد از مشخص شدن حضانت فرزندان و مدت زمان آن، هر کدام از زن یا مرد که فرزند یا فرزندان پیش او نیستند این حق را دارد که آن‌ها را ببیند. در مورد زمان و مکان ملاقات‌ها نیز زن و مرد باید با یکدیگر به توافق برسند. اگر فرزند یا فرزندان شما برای ملاقات با پدر یا مادر خود امتناع کرد و تمایلی به این کار نداشتند بهتر است از طریق اظهارنامه قانونی این امتناع را به پدر یا مادری که قرار به ملاقات دارد برسانید. گر زن یا مرد بر خلاف توافقات انجام شده اجازه ملاقات ندهد قانون مجازاتی برابر با حدود سه تا شش ماه زندان و یا جریمه‌ی نقدی بین یک ملیون و نیم تا سه ملیون برای او در نظر گرفته است.

پرداخت مخارج فرزند

نفقه‌ی فرزند در دورانی که حضانت با مادر است بر عهده‌ی پدر می‌باشد که والدین می‌توانند در مورد میزان آن با یکدیگر به توافق برسند و در صورت عدم توافق میزان نفقه را دادگاه برای آن‌ها مشخص کند.

انجام طلاق توافقی چقدر طول می‌کشد؟

پاسخ این پرسش بستگی به این دارد که انجام مراحل طلاق توسط خود زن و شوهر و زوجین انجام شود یا توسط وکیل پایه یک دادگستری به صورت معمولی یا توسط وکیل به صورت فوری؟ برخی از وکلا طلاق توافقی را طی 15 روز کاری با فوریت و بدون نیاز به حضور انجام می‌دهند و برخی دیگر نیز طی 3 تا 5 ماه ( بسته به شهر سکونت زوجین ) حکم قطعی را به زوجین تحویل می‌دهند. برای نمونه وکیل طلاق توافقی در شیراز طی 15 روز کاری این کار را انجام می‌دهد.

حق الوکاله و هزینه‌های طلاق توافقی

در طلاق توافقی هزینه‌ها شامل مشاوره خانواده، ثبت دادخواست، محضر و حق الوکاله می‌شود که اگر دادخواست از طرف زن و مرد با هم به دادگاه ارائه شود، تمام این هزینه‌ها بین زن و مرد تقسیم می‌شود. میزان این هزینه‌ها در شهرهای مختلف متفاوت است. البته توجه اکید داشته باشید که این موارد مربوط به زمانی است که زوجین خود قصد انجام تمامی مراحل را داشته باشند. اگر وکیل این موارد را انجام دهد طبیعتا حق الوکاله وکیل خانواده بسته به اینکه 15 روزه کار را انجام دهد یا به صورت عادی بیش از 4 یا 5 ماه این زمان به طول بیانجامد نسبت به عقد قرارداد اقدام می‌نماید.

3 نظر
  • پش************

    پش************ 1399-06-25 پاسخ

    بله این امکان وجود دارد که زن و مرد به توافق برسند. در اصل اهمیت در این شیوه از جدایی این است که زن و شهور سر مسائل گوناگون دارای توافق کامل باشند. این توافق می توانید شامل بخشیدن مهریه به صورت کامل یا بخشی از مهریه یا پرداخت کامل مهریه باشد. این مربوط به طرفین است
  • سم********

    سم******** 1399-06-25 پاسخ

    ممنون از مطلب خوبتون . می شه بگین که مهریه حتما باید بخشیده بشه یا اگر بشه با مرد توافق کرد امکانش هست که طلاق همراه با دریافت مهریه صورت بگیره؟
  • دس**** ****از

    دس**** ****از 1399-05-19 پاسخ

    ممنون از مطلب عالی و کامل چون به زبان ساده بود و برای ما که از این واژه های حقوقی عجیب و غریب اطلاع نداریم خیلی اینجوری بهتر هست مطلب. امیدوارم مجله فروهر مطالب فرهنگی بیشتری بزاره
ارسال نظر
پاسخ دهید

فهرست

یک حساب کاربری رایگان برای استفاده از لیست علاقه مندی ها ایجاد کنید.

ورود/نام‌نویسی